فلنج ها ابزار و صفحه های دایره ای شکل اند که دارای سوراخ هایی در اطرافشان هستند و برای اتصال استفاده می شوند. کاربرد اصلی آن ها بستن لوله ها به یکدیگر و اتصال قطعات دیگر است و از کاربرد دیگر آن می توان به تغییر مسیر و تغییر قطر لوله ها اشاره کرد.
انواع فلنج:
فلنج گلودار
فلنج گلودار (Weld Neck Flange) نوعی از فلنج میباشد که دارای گردنی مخروطی شکل و متصل به مرکز خود است.
فلنج کور
فلنج کور (Blind Flange) همانند یک دیسک است که جهت مسدود کردن مسیر عبور سیالات در انتهای مسیر خط لوله استفاده میگردد به همین دلیل فلنج کور برخلاف سایر فلنجها، مقطعی برای عبور مایعات ندارد.
فلنج ساکت ولد
جهت اتصال فلنج و لوله، پس از قرارگیری لوله در داخل فلنج های ساکت ولد ، از بیرون جوشکاری فیلت (Fillet Weld) انجام میگردد.
فلنج دنده ای (رزوه ای)
فلنج رزوه ای (Threaded Flange) که با نام فلنج دنده ای نیز شناخته میشود، دارای رزوه هایی در درون خود است و به صورت پیچی به لوله مورد نظر متصل می شود.
فلنج اسلیپون
این فلنج به وسیله جوشکاری به لوله متصل میشود. جهت متصل کردن لوله و فلنج اسلیپون ، ابتدا لوله در درون فلنج قرار میگیرد و سپس از داخل و خارج به روش Fillet جوشکاری میشود تا آب بندی بهتری داشته باشند.
فلنج رینگ جوینت
فلنج رینگ جوینت (RTJ) یکی از انواع فلنج ها است که دارای یک شیار بر روی بدنه خود است. این شیار یا فرورفتگی در سمت سطح (Face) فلنج وجود دارد و باعث می شود تا این فلنج آب بندی مناسبی در دما و فشار بالا داشته باشد.